עיצוב חדר ילדים תומך למידה

סביבה לימודית ביתית היא נגזרת ישירה של עיצוב הבית. במדריך הבא תוכלו לקבל מספר עצות שיעזרו לכם לעזור לילד שלכם ללמוד טוב יותר.

מגמות החינוך המודרניות שינו מהותית את תפיסת ההורה, משוטר שאמור לעמוד על המשמר ולוודא שלילדים מכינים שיעורים, למדריך ומורה דרך שמלווה את הילד במסע אותו הוא עובר ומסייע לו בתמיכה וביצירת תנאים נוחים שיהפכו את הלימודים בכלל ואת שיעורי הבית בפרט, לדבר טבעי ומובן מאליו.

משרד החינוך ממליץ על שתי דרכים שבעזרתם תוכלו ליצור לילד סביבת לימודים פוריה ותומכת: צמצום פיתויים והגדרת אזור למידה בבית. ההמלצה אולי החשובה מכל, היא לערב את הילד בתהליך הבחירה כמה שיותר. בסופו זה דבר, אתם אולי יוצרים את סביבת הלמידה עבורו, אבל הוא זה שצריך לשבת וללמוד בה.

יצירת סביבת למידה מוגרת

קודם כל חשוב לציין שסביבת הלמידה יכולה להיות חדר השינה של הילד שלכם, אבל היא ממש לא חייבת להיות חדר השינה שלו. חשוב שהמקום שנבחר יהיה שקט, חף מגירויים והסחות דעת כמו מסכים זמינים, ושחומרי הלימוד והעזר להם הילד זקוק (עפרונות, ספרים, מחברות וכולי) יהיו בהישג יד.

צמצום פיתויים הוא מפתח להצלחה

כל מעצבי הפנים המקצועיים, בין אם הם מעצבי פנים בחיפה או בירושלים, יאמרו לכם, שבכל הנוגע לעיצוב חדרי ילדים כחלק מעיצוב בית, הפעולות הנלוות חשובות לא פחות מצבע החדר או אופי התאורה בו. בניית סדר יום קבוע, כזה שכולל גם את המטלות הלימודיות של ילדיכם, אך גם את עיסוקי הפנאי שלו, קריטי ליצירת סביבת לימודים (וסביבה כללית) תומכת.

שתפו את הילד בבניית הלו”ז ותלו אותו יחד מול עיניו על לוח שעם. אתם תתפלאו עד כמה תחושת הביטחון והשליטה שהילד שלכם יקבל כתוצאה מהפעולה הפשוטה הזו תסייע לו להצליח.

התחשבו ברצונותיו של ילדיכם. בסופו של דבר, מקום הלמידה אותו אתם יוצרים עבורו אמור לשרת אותו, וחשוב שהוא יבין שמדובר בתהליך משותף בו בסופו של המקום אמור לשרת אותו ולא הוא את המקום. יש בהחלט ילדים ששקט מוחלט מפריע להם להתרכז, ואם זה המקרה גם עם ילדכם, תנו לו את הדרור לבחור באזור פחות שקט בבית, ובכל מקרה אל תנסו להחליט עבורו שמה שהוא צריך זה שקט.

עשו יחד סדר בחדר

ברוב המקרים הורים וילדים בוחרים את חדר השינה של הילד כסביבת הלימודים שלו בבית. השילוב בין שתי פעולות הפוכות שהילד שלכם אמור לעשות באותו חלל (למידה ושינה) עשוי לגרום לבעיות. עם זאת, יש בהחלט מה לעשות.

חלקו את החדר לאיזורי שימוש – כאמור, החדר של הילד שלכם הוא גם חדר השינה שלו. במידה ובחרתם בחדר שלו כסביבת הלימודים, הקפידו לתחם את אזור הלמידה, אזור השינה ואת אזור המשחק בנפרד. עיצוב חללים קטנים הוא מיומנות בשילוב של לא מעט אומנות.

הפסיכולוגיה המודרנית ושיטות אבחון חדשות מראות שלכל צבע יש השפעה שונה על המוח שלנו. בעזרת צבעים שונים של קירות ושל אריחים בחדר תוכלו לסייע לילד שלכם להתרכז, להירגע ולהירדם, להיות חברתי, והכל במריחת מכחול.

הצבע הכחול הוא מרגיע וקריר, והוא מומלץ במיוחד לצביעת הקיר באזור השינה של הילד שלכם. גוונים ירוקים ידועים כמסייעים לריכוז, והם מומלצים לסביבת הלימודים של הילד.

לפינת המשחק יתאימו צבעים חמים בגוונים בהירים, גוונים שיוכלו להתכתב עם הצבעים האחרים בחדר, ויחד עם זאת ליצור אווירה של חברות ושל משחק משותף. 

בכל הנוגע לעיצוב חללי למידה בפרט ובכל הנוגע אל עיצוב פנים לבית בכלל, חשוב לדעת שצבעים אמנם מתפרשים במוחנו כמעוררי רגש, אך ריבוי צבעים עשוי לעודד היפראקטיביות, כך שבכל מקרה מומלץ להתייעץ עם מעצב פנים מקצועי לפני שאתם בוחרים צבעים לצביעת החדר..

חושבים לשפץ? צריכים להוציא אישור בניה? אדריכל או מעצב פנים מקצועי ישמח לסייע לכם בכל שאלה, התייעצות או בקשה.